Stosowanie cenzury prewencyjnej przez Polską Agencję Prasową PAP
W dniu 12.01.2020 pod Polską Agencją Prasową odbył się protest gromadzący kilkadziesiąt różnych organizacji i środowisk dotkniętych cenzurą prewencyjną.
2020-01-14, 09:47

Podczas półtorej godziny odbyło się kilkanaście prelekcji poświęconych stosowania cenzury w poszczególnych obszarach. Organizatorem protestu był m.in.  poseł na sejm VIII kadencji Robert Majka, który zaprezentował swoje interpelacje i złożone informacje prasowe, które zostały ocenzurowane przez PAP.
Dotyczyły one raportu o stanie państwa za lata 1989-2019, zarzutów karnych wobec prezes sądu najwyższego Małgorzaty Gersdorf, gwarancji bezpieczeństwa dla populacji od producentów i dostawców sprzętu do sieci tzw. 5G. Podniesiona została także kwestia pokrzywdzonych w aferze SKOK.
Spod siedziby PAP protestujący przeszli pod Pomnik Państwa Podziemnego i Armii Krajowej naprzeciwko Sejmu RP, gdzie odbyła się druga część protestu.
Łącznie w proteście wzięło udział od 200-250 osób, w Internecie w transmisji uczestniczyło 3 tyś osób na żywo.

Zapis filmowy wydarzenia: https://www.youtube.com/watch?v=V0KW-YH9nzc